↗ Lapin Jousi — Blogi jousiammunnasta

Vedonlyönti jousiammunnasta

Jousiammunta harrastuksena

Jousiammunta on mukava harrastus, johon tarvitaan tekniikkaa, mielikuvitusta ja mielenhallintaa. Tarkoituksena on osua jousilla tarkasti maalitauluun, mahdollisimman lähelle keskipistettä. Joskus jousiammunnassa käytetään myös kolmiulotteisia, eläinhahmojen muotoisia maaleja. Eniten nautintoa saat lajista, jos alusta alkaen opettelet nuolen ampumistekniikan – ja näin voit parantua lajissa varmemmin ja paljon nopeammin, kuin huonolla tekniikalla. Käydään ensimmäiseksi läpi, missä asennossa jousta tulee ampua oikeaoppisesti.

Jousiammunnan ampuma-asento

Jousiammunnassa jousta ampuessa seisomisasentoon on selkeät säännöt, jotka auttavat nuolta ohjautumaan haluttuun paikkaan. Opettelemalla kunnollisen tekniikan voit myös varmimmin säilyä rasitusvammoitta pidemmällä tähtäimellä. Oikeaoppisesti sinun tulee seistä pienessä, hallitussa haara-asennossa, jossa kylkesi osoittaa kohti maalitaulua. Kun seisot tässä asennossa, ja levitä jousikätesi suoraan sivulle päin, se osoittaa maalitaulua kohti. Nyt olet valmis tähtäämään maalitauluun.

Ei voimaa, vaan tarkkuutta

Jousta ammuttaessa huomaa nopeasti, että lajissa on kyse sekä kehon tarkkuudesta että mielen hallinnasta. Näiden kahden hallitulla yhteistyöllä voit taata parhaat tulokset. Keskittymiskyky on olennainen osa onnistumista – huonolla keskittymiskyvyllä käden motoriikkaa on hankalaa hallita tarkasti. Lajin dynaamisuus keskittyykin juuri näihin osaseikkoihin, ja jos nämä elementit ovat sopusoinnussa, niin takaat lajissa itsellesi parhaat menestymismahdollisuudet.

Jousiammuntaa voi harrastaa hyvin, vaikka muuta urheilullista taustaa ei löytyisikään, sillä tässä lajissa kyse ei ole voimasta. Opetellessasi oikean tekniikan voit taata itsellesi parhaan menestyksen. Voisikin sanoa, että henkisillä ominaisuuksilla on jousiammunnassa enemmän merkitystä kuin fyysisillä, ja siitä syystä se sopii kaikille miehistä naisiin, ja lapsista vanhuksiin. Näin ollen se voi myös olla koko perheelle mukava yhteinen harrastus. Tarvittavat fyysiset vahvuudet, etenkin lihasten hallinta ja kestävyys, kehittyvät pikkuhiljaa lajia harrastaessa. Keskivartalon ja alaraajojen lujuudet kehittyvät seisonta-asentoa hallitessa, ja ylävartalon lihasten hallinta edistää jousen tarkkuutta. Jousiammunta kehittää erityisesti olkavarsia, selkä- ja käsilihaksia. Perus treenisession aikana harrastaja ampuu usein noin parisataa nuolta, ja mitä nopeammin peräkkäin nämä jouset ampuu, sitä enemmän kestävyys paranee.

Jopa huippu-urheilijaksi aikuisiällä

Koska jousiammuntaan tarvitaan niin paljon henkistä lujuutta ja keskittymiskykyä, se on myös laji, jossa aikuinen voi pärjätä erinomaisesti. Ei ole ennenkuulumatonta, että aikuisiällä harrastuksen aloittanut etenee huipulle asti jousiammunnassa. Lajissa etenkin pohtijatyypit etenevät nopeasti, kun jaksaa johdonmukaisesti hioa omaa suoritustaan pikkuhiljaa paremmaksi. Maltillisuus on jousiammunnassa valttia.

Matala kynnys harrastuksen aloittamiseen

Jousiammunnan voit huoletta aloittaa lainavälineillä, eli sen suurempia kustannuksia lajista ei koidu, jos haluat päästä sitä kokeilemaan. Talvella lajia harrastetaan usein sisätiloissa, mutta kesällä voit lähteä maastoonkin myös ampumaan jousia. Haastetta jousiammunnassa riittää varmasti vaikka koko loppuelämäksi. Joten ei kun tarkistamaan, missä alueellasi on mahdollisuus harrastaa jousiammuntaa. Voit päästä kokeilla taitojasi vaikka jo saman päivän aikana!

Avainsanat: Asento, Jousiammunta