↗ Lapin Jousi — Blogi jousiammunnasta

tähtäinjousiammunta

Jousiammunnan ampumasuorituksen vaiheet

Jousiammunnassa jokainen ammuntasuoritus muodostuu yhdeksästä elementistä. Tässä artikkelissa käymmekin läpi, mitä nämä elementit ovat.

 1. Asento
  Ensimmäinen, ja olennaisin osa onnistunutta laukausta on oikean asennon löytäminen. Jalkojen tulee olla ampumalinjan suuntaisesti hartioiden leveydellä. Varpaiden tulee olla viivaa piirrettäessä suoraan kohdetaulun keskustan kohdalla, 90 asteen kulmassa. Jalan ulkosyrjä siis on maalitaulua kohti. Tässä asennossa, jos nostat kätesi suoraan sivulle, sen tulee osoittaa tasan maalitaulua kohden. Tätä asentoa kutsutaan suoraksi asennoksi. Kokeneemmat ampujat voivat kokeilla myös ”avointa” asentoa ohjaajan avustuksella.
 2. Nokittaminen
  Nokittamisella tarkoitetaan sitä, miten nuoli asetetaan jänteelle. Tämä tapahtuu joka kerta samalla tavalla, eikä muuttujia tulisi olla. Nuoli napsahtaa omalle kohdalleen jänteen keskellä.
 3. Ote
  Jänteestä otetaan kiinni kolmella keskimmäisellä sormella. Nuoli jää ampuessa etusormen alapuolelle, ja keskisormen sekä nimettömän yläpuolelle. Etusormi koskettaa kevyesti nuolta. Jänne on oikeassa paikassa, kun se asettuu etusormen ja nimettömän viimeisen nivelen kohdalle. Paine keskittyy keskisormelle, jossa jänne on nivelten välissä.
 4. Lähtöasento
  Jousi nostetaan suoraan kohti taulua. Katse keskittyy taulua kohden, ja tähtäin osoittaa sen yläosaan. Kädet on hyvä pitää nenän korkeudella, ja kyynärpää osoittaa sivulle. Muista myös, että hartiat ovat linjassa maalitaulun kanssa.
 5. Veto
  Vedettäessä kädet lasketaan hieman alaspäin niin, että kädet ovat leuan alapuolella. Selkälihaksia tulee käyttää läpi vedon, eli lapaluiden välinen alue on jämäkkänä. Käsivarressa ei tulisi olla ollenkaan jännitystä vedon aikana, vaan kaikki lihastyö tehdään selkälihaksilla.
 6. Ankkurointi
  Ankkuroinnissa jänne koskee nenän keskikohtaa. Käsi on saavuttanut ankkurin, kun sen yläosa on vankasti leuan alaosaa vasten niin, että jänne menee nenän kärkeä kohti ja vähän leuan kärjestä sivulla. Niskan ja kasvojen lihaksia tulee pyrkiä pitämään täysin rentoina.
 7. Tähtäys
  Selän lihakset hallitsevat edelleen asentoa, kun tähtäät jousella kohti taulua. Kyynärpää on ikään kuin jousen jatkeena suoraan taaksepäin. Etutähtäin muodostuu tähtäinrenkaasta, ja tarkoituksenasi on osoittaa suoraan taulun keskikohtaa kohti, joka on yleisesti ottaen keltainen. Kokeneen jousiampujan tähtäys kestää korkeintaan noin kolme sekuntia.
 8. Laukaisu
  Laukaisu saavutetaan niin, että sormet rentoutetaan kokonaan. Tavoitteena on kuvitella, että jänne pamahtaa suoraan sormien läpi. Kaikki, paitsi selkälihakset tulisi laukaisuvaiheessa olla rentoina.
 9. Jälkipito
  Käsiä pidetään ylhäällä, kunnes nuoli on osunut tauluun. Jos ammut läheltä, niitä pidetään ylhäällä vielä muutama sekunti tauluun osumisen jälkeenkin. Jos osumassa on parannettavaa, eli se ei osunut taulun keskelle, on aika säätää tähtäimiä.

Näillä ohjeilla pääset kivasti alkuun jousiammunnassa. Sitten kyse on vain oman tekniikkasi hiomisessa. Vinkkejä voit saada myös jousiammunnan katsomisesta, etenkin, kun ammattilaiset harrastavat sitä. Huomaa myös, että vedonlyöntimaailmassa voit suurempien jousiammuntakisojen aikaan lyödä vetoa isoimmilla vedonlyöntisivustoilla!

Avainsanat: Ankkurointi, Asento, Jälkipito, Jousiammunta, Lähtöasento, Laukaisu, Nokittaminen, Ote, Tähtäys, Veto